V solidaritu neveríme, sme o nej presvedčené

14. 10. 2024

Slovenské zdravotníctvo je téma bez dlhodobej a strategickej vízie. Odnášame si to všetci. Zažívame odliv lekárov a lekárok do zahraničia, podstav sestier, nepredstaviteľné nadčasy personálu nemocníc a navyše nedôstojné podmienky mnohých pracovísk. 

Média pred časom obletela fotka, kde ex-ministerka zdravotníctva drží v rukách predčasne narodené dieťa. Fotka, ktorá si vyslúžila odborný komentár primárky košickej neonatológie Vandy Chovanovej. Tá istá primárka po čase poskytla rozhovor o kritickom stave svojho oddelenia médiám a neostal bez odozvy. Milenu, Zuzanu a Simonu nenechal chladnými a nemohli ostať nečinné. Doslova sadli do auta a docestovali z Bratislavy do Košíc, aby videli podmienky neonatológie na vlastné oči. O pár týždňov bola na svete jedna z najväčších výziev – na záchranu oddelenia, kde sa rodia tí najkrehkejší z nás. 

Zakladateľky vytvorili mesačnú výzvu, do ktorej sa zapojilo viac ako 12 500 darcov. Priemerný dar bol 26 eur a ten najvyšší až 2 000 eur.

zakladateľky výzvy (vľavo) Milena Bobeková a (vpravo) Zuzana Mairanková. Výzvu založili so Simonou Bobekovou a primárkou Vandou Chovanovou.

Čo bol ten rozhodujúci moment, keď ste si povedali, že túto výzvu založíte?

Milena: Rozhodujúcim momentom, kedy som si povedala, že by sme mali začať konať a mohli iniciovať výzvu na platforme Donio, bol rozhovor primárky neonatológie Vandy Chovanovej, ktorý poskytla Denníku N. 

Zuzana: Prečítala som si článok, ktorý mi Milena poslala a bola som skutočne zhrozená. Takáto úroveň a hygiena, to je neakceptovateľné, keď sa jedná o predčasne narodené deti. Tak sme sa zobrali, prišli sme z Bratislavy do Košíc, aby sme si overili, či skutočne ten stav je taký zlý a bohužiaľ bol asi ešte horší. Boli sme tam zrovna v čase, kedy pršalo, takže sme videli v priamom prenose ako im zateká, ako kladú plienky na okná, ako presúvajú inkubátory. Ako sa všetko snažia nejakým spôsobom upraviť, aby sa ta búrka dala nejak prečkať bez škôd. Bolo to strašné. 

Mali ste nejaké obavy počas zakladania výzvy?

Zuzana: Pri tejto výzve som ja osobne nemala žiadne obavy. Ten cieľ bol úžasný, vlastne, nevideli sme žiadne prekážky, prečo by sa to nemalo podariť. Myslím, že keď je dobrá myšlienka, musí to vyjsť. Keďže sa pohybujem v médiách, nebolo to až také náročné. Pomohlo mi mnoho mojich kolegov, mnoho hercov, influenceri, standup komici, silne nás propagovalo Zomri. Ako som povedala, tá myšlienka musí chytiť každého, pretože sa jedná o deti.

Milena: Ja som bola presvedčená o tom, že solidarita, hlavne zo strany žien – matiek bude prítomná. A keďže do tohto projektu pristúpila Zuzka, Simona a pani primárka, tak som si nič iné ako úspech nepripúšťala.

Aj holuby sú jedným z problémov, ktoré trápia neonatológiu. 

Spomínate si spätne na najkrajšie momenty kampane? Čo vás prekvapilo, povzbudilo?

Milena: Zimomriavky som mala, keď som čítala komentáre, ktoré nám na Donio nechávali ľudia. Ako nás podporujú, ako robíme úžasnú vec. Síce suplujeme štát, ale je to obrovský vklad obyčajných ľudí a nastavené zrkadlo tejto krajine, respektíve reprezentantom tejto krajiny. Aj keď musím zdôrazniť, že súčasný stav košickej neonatológie, na ktorú sme boli sústredené, nie je zodpovednosť iba tejto vlády, ale aj tých predošlých.

Zuzana: Veľmi ma prekvapilo, že pri tejto výzve, napriek tomu, že ľudia chápali, čo je zdrojom tejto situácie, tak prekonali tú svoju frustráciu a krivdu a načreli do vlastného vrecka. Aj keď dobre vedia, že občania by sa nemali skladať na štátne zariadenia a nemali by suplovať štát, ale urobili to aj napriek tomu. Je to úžasné, že dokázali prekonať ten pocit sklamania, ktorý často máme z toho, ako to u nás vyzerá. 

Koľko sa vám podarilo vyzbierať a čo to zmenilo?

Milena: Cez Donio sa nám podarilo vyzbierať 330 tisíc eur. Ozývali sa aj darcovia mimo platformy, aj firmy, ktoré boli ochotné za minimálne náklady pomáhať a poskytnúť svoje tovary a služby. Sekundárny benefit tejto kampane bol, že Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo predložiť na vládu už predtým pripravený projekt, ktorý pôvodne neprešiel. V máji 2024 bol preschválený a nadstavba košickej neonatológie sa stala opäť aktuálnou.

Ako ste vnímali solidaritu v tomto celom príbehu? 

Zuzana: Ja keď som videla, ako tie peniaze nabiehajú, ako nám ľudia držali palce, tak som si uvedomila nielen to, že naša krajina je plná dobrých, štedrých ľudí, ale že táto krajina je hlavne o nás. A kým sa nevzdáme, vždy je tu nádej.


Milena: Tá obrovská vlna podpory, ktorá sa zdvihla, že sa toho chytili média, že sa aj ľudia zamysleli, že takto to ďalej ísť nemôže. Nemôžeme si devastovať zdravotníctvo, aby vyzeralo takto, pretože predčasne narodené dieťa sa týka každého z nás. 

Takže veríte v solidaritu?

Milena: Ja v solidaritu ľudí neverím, ja som o nej presvedčená.

Podporte ďalšie dôležité výzvy

Chcete nám čokoľvek napísať? Na vaše správy sa tešíme na ahoj@donio.sk.

Zdieľať článok