Prekvapilo ma, že nás podporovala celá komunita

14. 10. 2024

Odkaz Tomáša Baťu nie je známy len v Českej republike. “Druhý Zlín” sa nachádza aj na Slovensku, napríklad v Partizánskom. Vizionár, podnikateľ a líder Baťa tu zanechal okrem iného aj množstvo architektonického dedičstva. 

Komplex budov v areáli bývalej Baťovskej fabriky v Partizánskom je dnes v zúboženom stave. Partia nadšencov sa však rozhodla, že skúsia do budove 61 opäť vdýchnuť život a pustili sa do zložitej úlohy: oživiť kus histórie a premeniť zanedbanú budovu na kultúrno-komunitné centrum. O snahe zachrániť budovu sa rozprávame so zakladateľkou výzvy Katarínou Janíčkovou.

Katka s partiou založili crowdfundingovú odmenovú výzvu, ktorá trvala 31 dní. Podporilo ju neskutočných 1 015 podporovateľov sumou 33 703 eur. Priemerný dar bol 33 eur, ten najvyšší až 1 190 eur.

Katka, ktorú všetci poznajú ako Kutetku, je študovaná kunsthistorička a veľká nadšenkyňa Baťovho odkazu v Partizánskom.

Čo bol ten rozhodujúci moment, keď ste si povedali, že túto výzvu založíte?

Na začiatku bola snaha zachrániť jednu z budov bývalej Baťovej fabriky v Partizánskom. Keďže je to veľký projekt, chceli sme doňho osloviť viac ľudí. Výzvu na Donio sme založili preto, že sme chceli prizvať aj celú občiansku spoločnosť a najmä občanov Partizánskeho, ale aj ľudí. Veď koniec koncov aj my, zakladatelia a zakladateľky výzvy sme len občanmi nášho mesta. Chceli sme tak priniesť do mesta niečo, čo dáva zmysel, a osloviť ľudí, ktorým je sympatický odkaz firmy Baťa či baťovská architektúra. 

Mali ste nejaké obavy počas zakladania výzvy?

Obava, že sa kampaň nepodarí, tam samozrejme je. Môže sa stať, že naša myšlienka a projekt, ktorý plánujeme, ľudí nezaujme. My sme tomu nášmu projektu verili, sledovali sme ho s istou opatrnosťou a nakoniec sme boli radi, že naše obavy sa nenaplnili.

Fabrika sa stane priestorom, ktorý by mal slúžiť všetkým obyvateľom bez rozdielu.

Spomínate si spätne na najkrajšie momenty kampane? Čo vás prekvapilo, povzbudilo?

Celá kampaň bola pre mňa tento rok najlepšou pracovnou skúsenosťou a veľmi ma napĺňala. Najmä preto, že priamy kontakt a priama spätná väzba, ktorá prichádza počas kampane od ľudí, je veľmi silná. Bežne sme ju nezažívali a teraz sme zrazu boli konfrontovaní s tým, čo si publikum a verejnosť o kampani myslia. Samozrejme, mohlo sa nám stať aj to, že reakcie by neboli veľmi pozitívne, ale prekvapilo ma, aká veľká vlna pozitivity prišla. To, ako nás podporovala celá komunita, bolo až prekvapujúce, ale zároveň nás to veľmi uistilo, posúvalo vpred a dávalo nám to energiu, pretože to potvrdilo našu myšlienku a naše snahy. Náš projekt nie je malý, práve naopak, je veľmi veľký, ale vlna podpory a toho, že ľudia vidia náš projekt rovnako ako my, je pre mňa veľmi silným zážitkom. 

Koľko sa vám podarilo vyzbierať a čo to zmenilo?

V kampani sa nám podarilo vyzbierať necelých 34 000 eur, čo sme skutočne nečakali. Náš vnútorný míľnik bol postavený oveľa, oveľa nižšie, čo nám opäť potvrdilo, že to, do čoho sa púšťame, má zmysel. V projekte nám to dopraje štart, ktorý potrebujeme, vďaka čomu môžeme spraviť prvú fázu rekonštrukcie budovy a začať opravovať to, čo je nevyhnutné. Následne môžeme pozvať ľudí dnu a začať robiť v budove prvé pop-up eventy, čiže komunita si môže začať zvykať na tento priestor a začať ho používať.

Ako ste vnímali solidaritu v tomto celom príbehu? 

Asi najviac som vlnu solidarity celej komunity cítila pri každodenných osobných stretnutiach s ľuďmi. V každom rozhovore sme sa dostali k tomu, ako sa kampaní darí, ako nám ľudia držia palce – bola to téma číslo jeden a vypočuli sme si od ľudí skutočne veľmi prajné vety.  Tento zážitok sa ťažko tlmočí do emócií, lebo kampaň sme naozaj riešili 24 hodín denne, a zaoberali sme sa hlavne technickými vecami. Skvelé však boli nielen reakcie komunity, ktorí kampaň videli už ako celok, ale veľmi som si užívala aj reakcie ľudí, ktorí pomáhali kampaň pripravovať. Ako sa im páčil priestor, keď ho videli na vlastné oči, a koľko svojho voľného času venovali na to, aby tá kampaň mohla vzniknúť.

Podporte ďalšie dôležité výzvy

Chcete nám čokoľvek napísať? Na vaše správy sa tešíme na ahoj@donio.sk.

Zdieľať článok