Mal som obavy, či od ľudí nežiadam priveľa

14. 10. 2024

Psík Qvído nie je len taký obyčajný domáci miláčik – pracuje v službách obecného hasičského zboru Sučany a pomáha vyhľadávať nezvestné osoby. Avšak pri návrate zo súťaže utrpel so svojim pánom dopravnú nehodu. Zlomil si labku rovno pri kĺbe a začal sa kolotoč zložitej liečby a operácií. Skrátka všetko preto, aby mohol opäť pomáhať ľuďom.

Michal, jeho majiteľ, ako dobrovoľný hasič na takúto operáciu nemal financie. A tak začal rozmýšľať, ako Qvídovi pomôcť, aby mohol pomáhať ďalej.

Výzva na Donio bola síce menšia, ale naozaj efektívna. Za 4 dni sa 96 darcov postaralo o 1 934 eur pre Qvída. Priemerná výška daru bola 20 eur.

Čo bol ten rozhodujúci moment, keď ste si povedali, že túto výzvu založíte?

Jedného dňa sme boli na pátracej akcii, a keď sme sa vracali, mali dopravnú nehodu, kde Qvído utrpel zlomeninu prednej laby. Zistili sme, že zlomenina je priamo v kĺbe, a preto bude operácia náročnejšia a nákladnejšia. Ja osobne by som to zo svojho rozpočtu neutiahol. Pre mňa to bol moment, kedy som si povedal, že finančne to sám nezvládnem. Hľadal som preto možnosti, ako osloviť ľudí o pomoc a našiel som stránku Donio, kde som sa rozhodol založiť výzvu aspoň na prvotné náklady.

Mali ste nejaké obavy počas zakladania výzvy?

Pri založení výzvy som mal obavy, či sa vôbec nájdu ľudia, ktorí pomôžu. Ešte aj po založení výzvy som sa obával, či tým od ľudí a od spoločnosti nežiadam priveľa, vzhľadom na to, že ide o psa – aj keď ten pes pomáha spoločnosti. Ale tie obavy rýchlo pominuli.

Spomínate si spätne na najkrajšie momenty kampane? Čo vás prekvapilo, povzbudilo?

Keď som výzvu hodil na facebook a začal ju šíriť medzi priateľmi, pár známych ju prezdieľalo a financie na pomoc začali pribúdať tak rýchlo, až som sám zostal prekvapený. V priebehu dvoch dní sa podarila vyzbierať celá cieľová suma. 

Koľko sa vám podarilo vyzbierať a čo to zmenilo?

Podarilo sa nám vyzbierať vyše 1900 eur v priebehu veľmi krátkej doby. Celá suma bola použitá na veterinárne náklady. Pokrylo to prvotné nároky na operáciu hneď pár dní po úraze a táto suma pomohla aj s následnými nákladmi na preväzy a podobne. Qvído ešte kríva, jeho kosť je ešte oslabená, ale už môže viac behať. Vďaka tomu všetkému však bude môcť opätovne začať trénovať a hľadať ľudí.

Ako ste vnímali solidaritu v tomto celom príbehu?

Páčilo sa mi, že v deň nehody sa práve končili majstrovstvá sveta záchranárskych psov, a stretli sme sa už na mieste s obrovskou solidaritou – veľa ľudí sa pri nás pristavilo a ponúkalo nám pomoc: prevoz do nemocnice, prevoz k veterinárovi a podobne. Potvrdilo sa mi, tak ako vidím aj na každej záchrannej akcii, že pomoc a solidarita nás spája. Sme preto nesmierne vďační, veľmi nás to posunulo v našom životnom príbehu. Teraz by sme tú solidaritu chceli my ľuďom opätovať a s Qvídom pomáhať ďalej.

Podporte ďalšie dôležité výzvy

Chcete nám čokoľvek napísať? Na vaše správy sa tešíme na ahoj@donio.sk.

Zdieľať článok