Sme zvyknutí pomáhať, zrazu sme stáli na druhej strane

14. 10. 2024

Malé vydavateľstva na Slovensku väčšinou nemajú najľahšiu cestu. Trvá celé roky, kým sa presadia na trhu. Šikovných ľudí stojacich za nimi častokrát ženie a motivuje silná vášeň ku knihám. Ako hovoria zakladatelia tejto výzvy, vydávanie kníh je u nás viac hobby než biznis.

Malé vydavateľstvo Artis Omnis v Žiline už viac ako 20 rokov vedú s nadšením manželia Harmanovci. Minulý rok budova, v ktorej sídlili, začala horieť. Zrazu sa zdalo, že dobre zabehnuté malé podnikanie skončí. Bezvýchodisková situácia sa s pomocou komunity a ľudí na Donio zmenila na nový svieži začiatok, ktorý dodnes dojíma nielen zakladateľov Artis Omnis.

Ivanovi a Andrei sa podarilo vyzbierať cieľovú sumu 13 138 eur za 31 dní. Do ich kampane sa zapojilo 314 unikátnych darcov, ktorí prispievali priemernou sumou 42 eur.

Čo bol ten rozhodujúci moment, keď ste si povedali, že túto výzvu založíte?

Andrea: V budove nášho sídla vydavateľstva sa rozhorel požiar. Počas neho veľká časť budovy úplne zhorela, a to čo nezhorelo, bolo poškodené, zamočené hasiacimi prácami. Dotklo sa to aj našich priestorov, v ktorých sme mali vydavateľstvo .

Ivan: No a stáli sme pred otázkou či pokračujeme ďalej alebo nie. Ale práve tá spolupatričnosť, ktorú sme cítili z okolia, keď nám telefonovali naši fanúšikovia, kolegovia z knižnej brandže aj úplne neznámi ľudia, tak tá nás priviedla k tomu, že sme založili túto podpornú kampaň na Donio.

Mali ste nejaké obavy počas zakladania výzvy?

Andrea: My sme počas nášho fungovania zvyknutí, že väčšinou dávame my. A v tejto situácii sme sa ocitli na opačnej strane, čo bolo pre nás nové a veľmi povzbudzujúce. Každé darované euro bolo veľmi pozitívne. Obavy sme cítili z toho, aká bude naša budúcnosť, ale samotný priebeh kampane bol jedným veľkým zázrakom.

Ivan: Naše okolie, naši fanúšikovia nás presvedčili, aby sme to skúsili. Spontánne nám najprv začali naši blízki posielať peniaze na firemný účet a to nás doviedlo k tomu, že asi to má zmysel. A nakoniec nás presvedčil syn, ktorý je súčasťou vydavateľstva, aby sme výzvu založili.

Spomínate si spätne na najkrajšie momenty kampane? Čo vás prekvapilo, povzbudilo?

Andrea: Celá ta situácia, celá ta vlna podporných reakcií bola veľmi silným impulzom, aby sme tú situáciu prežili a nadýchli sa do nového reštartu. Či už to boli finančné dary, rôzne odkazy, správy na sociálnych sieťach, telefonáty od kolegov z knižnej brandže, fanúšikov, čitateľov, našich autorov (slzy dojatia). Človek si myslí, že už je za tým, ale keď sa o tom rozpráva, je to silné.

Ivan: Nielen vďaka tejto kampani, ale aj mimo nej sa nám ozývali kolegovia z knižného trhu, ktorí nám hovorili, že by bola škoda, keby sme skončili. Veľmi milo ma to prekvapilo, že niekto tu našu prácu takto hodnotí. Veľkú vlnu solidarity sme zažili od najväčších knižných sietí, ktorí nám ponúkali predaj našich kníh bez ich zisku, ponúkali nám priestory na kancelárie, skladové zásoby, ak by sme ich potrebovali, a povzbudzovali nás, aby sme pokračovali ďalej. 

Koľko sa vám podarilo vyzbierať a čo to zmenilo?

Andrea: Presná suma bola 13 138 eur, ktoré nám pomohli predovšetkým zariadiť nové priestory, do ktorých sme sa následne presťahovali. Nejakú časť sme nechali na nákup nového zariadenia, na úhradu nájomného, tlač nových kníh, ktoré nás čakali v bezprostrednom období. 

Ako ste vnímali solidaritu v tomto celom príbehu? 

Ivan: Tá najsilnejšia emócia počas tejto kampane bola práve solidarita. Cítili sme, že nie sme sami na Slovensku, že nie sme sami v problémoch, ktoré sme mali. Cítili sme, že tá solidarita je obrovská a stovky stovky ľudí nás podporili a prejavili ju. 

Andrea: Pre mňa je hlavným pocitom z tých čias, že keď si človek myslí, že je na konci, tak vďaka solidarite ľudí a ich podpore sme prekonali ťažké obdobie, mohli sa nadýchnuť a pokračovať ďalej. Ja s veľkou radosťou sledujem, ako sa ľudia mobilizujú pri rôznych potrebných veciach, častokrát na Donio. Sama odvtedy prispievam na viaceré kampane, ktoré vyhlásite, lebo sa mi ukázalo, že tá podpora ľudí je naozaj veľmi dôležitá.

Chcem podporiť Ďalšie výzvy

Chcete nám čokoľvek napísať? Na vaše správy sa tešíme na ahoj@donio.sk.

Zdieľať článok