Ľudia mi ďakovali, že mi môžu pomôcť

14. 10. 2024

Natália sa narodila so spinálnou muskulárnou atrofiou, kvôli ktorej sa pohybuje na elektrickom vozíku. Nebráni jej to ale v tom, aby plnohodnotne pracovala a dennodenne pomáhala ľuďom. Denne však trávi na vozíku aj 16 hodín, preto ho kvôli opotrebovaniu potrebovala vymeniť za nový. To sa však ukázalo ako problém -  keďže je zamestnaná, nie je v jej prípade možné požiadať o nový vozík. A tak sa rozhodla založiť si výzvu na Donio. 

Natáliina výzva bola úspešná. Za 60 dní od 137 darcov vyzbierala 4 500 eur. Priemerný dar bol 33 eur a ten najvyšší 500 eur.

Natália Turčinová je marketérkou pre jej blízku Organizáciu muskulárnych distrofikov SR.

Čo bol ten rozhodujúci moment, keď ste si povedali, že túto výzvu založíte?

Už 33 rokov žijem so zriedkavým nervovo-svalovým ochorením, kvôli ktorému nedokážem chodiť a pohybujem sa len na vozíku. Potrebovala som nový vozík, pretože ten starý už nebol bezpečný, bolo na ňom potrebné vymeniť rôzne drahé súčiastky. Lenže žiadosti na úrade mi boli zamietnuté, pretože som nespĺňala zákonné podmienky. Som totiž pracujúca ZŤP osoba, prekročila som násobky životného minima a tým pádom na takúto pomôcku nemám nárok. Tak som sa rozhodla ísť inou cestou. Preto som oslovila nadácie a založila som si výzvu na Donio.

Mali ste nejaké obavy počas zakladania výzvy?

Pred spustením výzvy som mala zmiešané pocity. Najskôr som sa bála, že sa výzva nenaplní. Nevedela som si tiež predstaviť, že by som mala osloviť svojich blízkych a požiadať ich o pomoc pri podpore mojej výzvy. Bola som prekvapená, pretože nakoniec mi mnohí ľudia ďakovali za možnosť, ktorú som vytvorila – možnosť pomôcť. A vďaka týmto ľuďom sa to napokon podarilo.

Spomínate si spätne na najkrajšie momenty kampane? Čo vás prekvapilo, povzbudilo?

Začiatok výzvy bol pre mňa asi najviac šokujúci – boli ju ochotní zdieľať aj ľudia, ktorých som už veľmi dlho nevidela. Najkrajším momentom bolo to, keď mi jeden môj veľmi dobrý kamarát ešte zo strednej školy poslal ako prvý darca veľmi významnú sumu. Tým vlastne výzvu naštartoval. Vtedy mi došlo, že sa to naozaj môže podariť.

Koľko sa vám podarilo vyzbierať a čo to zmenilo?

Darcovská výzva sa podarila splniť na 100% , vyzbierali sme sumu 4 500 eur, a ja som si vďaka tomu mohla kúpiť nový vozík a bezpečne brázdiť cestičky.

Ako ste vnímali solidaritu v tomto celom príbehu? 

Stretávam sa s ňou aj v bežnom živote. Často sa mi na ulici stáva, že ma ľudia oslovia a ponúknu mi pomoc, a ja si to vždy veľmi vážim. Solidarita pre mňa v tomto príbehu znamená to, že ak sa spojí viacero ľudí pre dobrú vec, tak dokážeme urobiť veľké veci. Ak ide o dobrú vec a o pomoc druhým, vieme sa spojiť aj bez ohľadu na to, aké máme názory, či už politické, náboženské alebo akékoľvek iné. Je to pre mňa také memento toho celého – že sme sa spojili na to, aby som mohla mať nový vozík a žiť vďaka tomu plnohodnotnejší život. Myslím, že sa netreba báť požiadať o pomoc ani ponúknuť pomoc. Skrátka, treba si pomáhať.

Podporte ďalšie dôležité výzvy 

Chcete nám čokoľvek napísať? Na vaše správy sa tešíme na ahoj@donio.sk.

Zdieľať článok